Nega patuljastog zeca

O patuljastom zecu

U pitanju je jako umiljata i verna zivotinja,koja trazi dosta paznje,u slucaju nedostatka paznje zec ume da se naljuti svom gazdi. Teze do 2kg,nije preporucljivo da se dva muzjaka cuvaju u istom prostoru. Ove zivotinje se lako prilagodjavaju drugim zivotinjama i zive u zajednici (pas,macka itd.) U pocetku ako bi ste zeleli da upoznate vaseg zeca sa drugim kucnim ljubimcima,prilazite sa velikom opreznoscu jer zeka ume da se jako uznemiri sto moze da dovede do stajanja rada srca. Zato vas zeka mora imati veliko poverenje u Vas i dozivljavati Vas kao prijatelja.
Ako Vas zeka lize vama ruke ili se umiljkuje na neki nacin,to znaci da Vas je prihvatio kao prijatelja,u slucaju udaranja zadnje sapice od pod zec time Vama govori da ste Vi i on u neposrednoj opasnosti ili zeli da Vam skrene paznju na njega.





Zivotni prostor

Zeka se moze smestiti u kavezu ili terarijumu,a mozete ga cuvati isto kao i macku ili psa (u dvoristu,samo ako je dobro ogradjeno). Zeka u svom prostoru treba da ima pojilicu i posudu za izmet,jer su zecevi veoma ciste zivotinje i one vrse nuzdu samo na jednom mestu,pa stoga kada su jos malil bitno je da ih naucite da ne vrse nuzdu negde po sobi nego iskljucivo u svom kavezu.
Ako je zatvoren duze vreme u kavezu moze oboleti od depresije.
Redovno cistite zekin kavez jer je on veoma cista zivotinja.




Ishrana

Patuljasti zec do 6 meseca ne sme da jede svezu hranu vec iskljucivo suvu hranu,granule,suvu travu,suvi hleb itd...
Posle 6 meseca on postaje jesan i jede sve,pa ako ga budete cuvali u kuci,on ce jesti sve sto je do sada jeo,pa jos preko toga,namestaj,kablove,slusalice za telefon,resice od tepih usisava kao spagete. Zato je bitno da mu dajete neke drvene igracke da ih gricka,jer ce on svakako da gricka nesto.Zecevi najvise vole da jedu detelinu,sveze voce i povrce,a pored svega vole da jedu cokoladu. Jedna kockica cokolade ucinice vaseg zeku srecnog.



Oboljenja i smetnje

Vas zeka ne sme mnogo da jede kupus jer moze dobiti dijareju ili zatvor.
Sto se tice ozbiljnijih oboljenja moze dobiti iritaciju na kozi,zbog nehigijene te poceti da gubi dlaku.Ako dodje do toga,posavetujte se sa veterinarom u najkracem roku.




Коментари

Популарни постови са овог блога